Juan Mari Beltran ArguiƱena Bilduma

XIRULA; TXIRULA

Zuberoako makil-dantza

Soinularia: Haritz Ezeiza

Soinuenea 2022-01-26

AINTZINA PIKA. Juan Mari Beltran Argiñena. Oiartzun, 2019.

Soinu-tresna honekin grabatua.

Soinu-tresnaren argazkia.

Jean Mixel Bedaxagar xirula eta ttunttuna jotzen. Donostia, 1984.

Bilduma mota:
Soinu-tresnak 
Zenbakia:
800 
Jatorria:
EUROPA -> EUSKAL HERRIA 
Egilea / emailea:

J. M. Beltran Argiñena eta Alberiteko (La Rioja) Fernando Jalón musikariek, azken honen tailerrean, Marcel Gaztelluk egindako Txirulan oinarriturik egindako kopia.

 
Soinu tresnak:

XIRULA; TXIRULA

 
Klasifikazioa:
Aerofonoak -> Flautak -> Zuzen (esku bakarrekoa) + Txulubita 
Kokapena:
Erakusketa; kordofonoak / Erakusketa biltegia; aerofonoak 
Eskurapenaren azalpena:
Egina. 
Oharrak:
Modelo honetan saiatu ginen xirula zaharrekin egindako interbalika azterketan ateratako tendentzia aplikatzen.  
Deskribapena:

Hiru zuloko flauta zuzena da, ezpelezko txirula. Kanpoaldetik sasi-zilindrikoa da eta erdialdean lodiagoa, 'tripa' pixka bat duelarik.

 
Materialak:
ZURA; EZPELA
 
Neurriak:
L.: 31 
Bibliografia:

BELTRAN ARGIÑENA, Juan Mari. (1996). Soinutresnak euskal herri musikan. Hernani: Orain.

DONOSTIA, Aita. (1952). Instrumentos Musicales Populares Vascos. Obras Completas del P. Donostia. (II. alea, 257-309). Bilbo: Ed. La Gran Enciclopedia Vasca.

RAMOS, Jesus. (1990). Materiales para la elaboración de un censo de músicos populares de Euskal Herria, a partir de los instrumentistas llegados a Iruñea en el Siglo XVIII.Cuadernos de Etnología y Etnografía de Navarra (55. zk., 91-138). Iruñea: Institución Principe de Viana.

 
Diskografia:

BEDAXAGAR, Jean Mixel. (1983). Xiberoa. Elkar. ELK-59.

(1995). BEDASAGAR. Fonti Musicali. Traditions du Monde. fmd 208.

BELTRAN ARGIÑENA, Juan Mari. (2017). Soinu-tresnak Euskal Herri Musikan. 1985-2010. Elkar-Soinuenea Fundazioa. KD DVD-E 968.

ETXEKOPAR, Mixel. (1988). Xiberoko dantza jauziak. Uhaitza.

(1992). Xiberoko dantza jauziak - 2. Euskal Dantzarien Biltzarra.

 
Irudiak:

BELTRAN ARGIÑENA, Juan Mari. (2017). Soinu-tresnak Euskal Herri Musikan. 1985-2010. Elkar-Soinuenea Fundazioa. KD DVD-E 968.

LARRUKERT, Fernando. (1968). Ama lur / Tierra madre. EuskadikoFilmategia.

(1978). Euskal herri-musika. Euskadiko Filmategia.

 

Cookieen kustomizazioa

Cookies Analytics

Webgune honek hirugarrenen cookieak erabiltzen ditu erabiltzaile kopurua zenbatzeko eta eskainitako zerbitzuari ematen zaion erabileraren neurketa eta azterketa estatistikoa egin ahal izateko. Horretarako, gure webgunean zure nabigazioa aztertu egiten da, eskaintzen ditugun produktu edo zerbitzuen eskaintza hobetze aldera, Google Anlytics cookiearen bidez.

Sare sozialetan partekatzeko cookieak

Sare sozialetan partekatzeko osagarri batzuk erabiltzen ditugu, sare sozialetan gure webguneko orri batzuk partekatu ahal izateko. Osagarri horiek cookieak jartzen dituzte, orria zenbat aldiz partekatu den ondo ikusteko.